Per poder començar a treballar amb una càmera rèflex sabent el que fem, si volem treure tot el suc a la màquina, hem de deixar els automatismes a banda (o saber què estan fent) per poder obtenir el resultat que volem nosaltres mateixos.
Una càmera no deixa de ser una caixa amb un forat que conté un material sensible a la llum. És per això que les variables a tenir en compte són:
1 – L’estona que tenim el forat (obturador) obert. De l’estona en què tenim l’obturador obert en direm velocitat d’obturació (o velocitat per abreviar) i és una escala numèrica definida.
2 – La dimensió del forat (diafragma). De la dimensió del diafragma en direm diafragmació; també és una escala numèrica definida. Quan vulguem parlar del número de diafragma posarem una f davant d’aquest.
3 – La resposta a la llum que té el material sensible (negatiu o sensor). De la resposta que té un negatiu a la llum se’n diu ASA, DIN o ISO (aquesta última és la suma dels anteriors) i també és una escala numèrica definida. En aquest cas ve donada de fàbrica per a cada rodet i només cal que comprem el que ens interessa. En el cas del sensor, podem canviar la sensibilitat en qualsevol moment pel menú.
4 – La potència de la font de llum.
Hem de tenir en compte que en moure una de les variables caldrà corregir la resta per tal que siguin equivalents (Això ho explicaré més endavant.).